10/05/2020

Leppoisaa äitienpäivää!

Mikä sen parempi päivä oikaista leivonnassa kuin äitienpäivä? Koska kuitenkin useimmiten perheen ensisijainen leipuri on äiti ja koska äitienpäivä on ainakin klassisen stereotyyppisesti se yksi päivä vuodesta, kun jonkun muun pitäisi saada kakut ja tarjottavat aikaan, jotta äiti saisi levätä ja vain olla päivän ajan, miksei voisi hieman oikaista ja säästää ainakin aikaa? Ja jos haluaa olla varma, että on jotain tarjottavaa, sitä suuremmalla syyllä voi tarttua valmiskakkupohjaan ja helppoihin täytteisiin.

 Kuvassa näkyvien tuotteiden lisäksi käytin kostutukseen maitoa ja pinnalle koristeeksi suklaisia nonparelleja.

Ei ole kyse siitä, etten osaisi tehdä kakkupohjaa itse. Olen tehnyt niin monta kertaa. Ongelmani on ensisijaisesti se, etten osaa leikata kakkua siististi. En saa kolmea kerrosta millään aikaiseksi ja yhden ainoan viillonkin olen onnistunut tekemään aina pahasti vinoon. Halusin kakkuuni nyt täytettä kahteen kerrokseen, joten kolmikerroksinen valmiskakkupohja oli helppo ratkaisu - ja hei! Sen sai kotimaisena!

Ensimmäisenä pitää muistaa kostuttaa pohja. Se on vaihe, jonka voi mokata. Itse otan kuitenkin mieluummin liian vähän kuin liian paljon kostutetun kakun. Kuivaa kakkua voi huuhtoa alas kahvilla tai mitä kakkupöydässä sitten juodaankaan. Liian kostea eli suoraan sanottuna märkä kakku tirisee nestettä suussa ja valuttaa sitä myös lautaselle. En tykkää. Myös täytteet ovat joskus nestepitoisia ja mössöyttävät kakkua vielä lisää. Käytin tällä kertaa lakkahillon jämät (en itse poiminut, mutta keitin hilloksi) ja valmiiksi maustetun lakkarahkan, joista ei hirveästi ylimääräistä nestettä valu.

 Lakkahillon jämät riittivät aika hyvin ensimmäisen kerroksen päälle.

Toisen kerroksen päälle lusikoin suoraan lakkarahkan. Se on makeaa ja rakenteeltaan aika sopivaa sellaisenaan kakkukerrosten väliin. Olen käyttänyt maustettua rahkaa suoraan purkista ennenkin ja makuvaihtoehtoja on monenlaisia erilaisiksi täytteiksi.

 Koko rahkapurkillisen voi käyttää yhdeksi täytekerrokseksi eikä se silti valu.

En tykkää pelkästä kermavaahdosta. Se on mielestäni aivan liikaa rasvan makuista. Lisäksi tuntuu, että kaikki muut tekevät siitä aivan liian makeaa käyttivät sitten vaniljasokeria mausteena tai eivät. Itse sekoitan sen takia aina kermavaahtooni maustamatonta maitorahkaa. Kermavaahdonkin voi siten jättää hieman löysemmäksi, koska rahka paksuntaa seosta. Kerma(rahkaseokse)n levittämisen kakun pinnalle ei tarvitse olla liian vaikeaa - ellei halua tehdä pikkutarkkaa työtä. Ruokaveitsellä voi levittää ohuet kerrokset sivuillekin tai jättää kakun nakuksi laidoilta. Tämän kakun päälle riitti vähän ylimääräistäkin kermarahkavaahtoa, mutta olisin voinut laittaa sitä paksumman kerroksen kakun päälle ja käyttää kaiken.

 Tasoitin kermarahkavaahdon kakun pinnalle tavallisella ruokaveitsellä. Ei tullut aivan tasainen, mutta en pyrikään ammattimaiseen täydellisyyteen.

Sitten seurasi se vaihe, jossa mokaan lähes joka kerta täytekakun kanssa: miten kakku koristellaan? Oli keskittynyt siihen, että saan hillonjämät ja rahkan kakun täytteeksi ja kermarahkan siistiksi valkoiseksi pinnaksi ja sitten vasta tajusin, ettei minulla ole valmiiksi mietittynä koristeita. Kaivoin siis kaapista nonparellit esiin. Eipä jäänyt yhden kakun ihmeeksi sekään purkki! Täytekakusta ei tarvitse tehdä rakettitiedettä tai liian monimutkaista. Tällaisen kakun tekemiseen ei välttämättä tarvitse edes sähköä, jos jaksaa vatkata kerman käsin - tai voihan pintaan sivellä toisen purkillisen maustettua rahkaa kermavaahdon sijaan. Koristelu on myös aina vapaaehtoista.

Hyvää äitienpäivää kaikille emohahmoille ja äidiksi itsensä kokeville!

No comments:

Post a Comment

Leppoisaa äitienpäivää!

Mikä sen parempi päivä oikaista leivonnassa kuin äitienpäivä? Koska kuitenkin useimmiten perheen ensisijainen leipuri on äiti ja koska äiti...